Geen zomertijd, geen wintertijd, maar gezondtijd!


Dat is de eigen natuurlijke West-Europese tijdzone voor West-Europa:


Map1 - animated

➡️ Voor het laatste nieuws over het EU-voorstel, zie onze nieuwsbrieven in de zijbalk (of onderin als je dit op je mobiel leest). Op de hoogte blijven? Abonneer je!


Conclusies RIVM


Op 15 oktober 2019 concludeert het RIVM in haar rapport ‘Standaardtijd, zomertijd en gezondheid’ duidelijk:


Het verzetten van de klok is ongezond


Ook stelt het RIVM dat standaardtijd (UTC+1) beter voor de volksgezondheid is dan de ‘zomertijd’ (UTC+2) en dat het nóg beter zou zijn als Nederland de eigen geografische tijdzone (UTC) hanteert.


➡️ Het RIVM advies komt overeen met de conclusies van onze position paper, waarin wij uitleggen waarom afstappen van het verzetten van de klok en overgaan op de eigen natuurlijke tijdzone ook voor de rest van West-Europa een win-win oplossing is. 


❓Hoe zit dat nu precies met zomertijd en wintertijd?

❓Wat zijn klokschakelingen en tijdzones?

❓Hoe en waarom heeft dat dan zo'n grote invloed op onze gezondheid, veiligheid en welzijn?

Dit alles en meer leggen wij uit in onze position paper 'Timing is everything', te downloaden in 4 talen vanuit de sidebar rechts of onderin.


➡️ Scroll naar beneden voor de inhoudsopgave en onze bronnen: een lijst van interessante artikels en onderzoeken uit de referenties van onze paper.


Over ons


Ga voor Gezondtijd! is een samenwerking tussen een aantal actiegroepen voor een gezonder tijdenbeleid in Nederland: Platform Betere Tijden, Standaardtijd en Stop de zomertijd, de klok moet terug (die de NL petitie heeft opgesteld en in 2017 aangeboden bij de EU). Naar aanleiding van het EU voorstel ‘Europese richtlijn einde klokschakelingen’ hebben wij in 2018 de krachten gebundeld om de nieuwe wetenschappelijke inzichten in dit complexe thema en haar brede maatschappelijke impact onder de aandacht te brengen.


Wij zijn uitgenodigd op de diverse expertsessies 'Einde klokschakelingen’ die het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) gehouden heeft van oktober 2018 tot juni 2019. Op 15 augustus 2019 hebben wij onze position paper 'Timing is everything' aangeboden en toegelicht bij BZK. Deze hebben zij ter kennisgeving doorgestuurd aan het RIVM en ministerie van Volksgezondheid (VWS).


De auteurs van de position paper zijn Conny Bergé en Ticia Luengo Hendriks van Platform Betere Tijden. De inhoud van deze paper is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke kennis en is op feiten gecontroleerd door chronobioloog, licht- en slaaponderzoeker dr. Marijke Gordijn.'Timing is everything'


Inhoudsopgave:

Samenvatting
Doel
1. Aanleiding
1a - Europese richtlijn einde klokschakelingen
1b - Stand van zaken Nederland
2. Achtergronden
2a - Ontstaan van tijdzones en standaardtijden
2b - Ontstaan van klokschakelingen
2c - Biologische klok en ritmes
2d - Het belang van slaap
2e - Chronotypes
2f - Sociale jetlag en tijdzones
2g - Het belang van licht
3. Maatschappelijke gevolgen
3a - Gezondheid
3b - Werk
3c - Onderwijs
3d - Verkeer en transport
3e - Veiligheid
3f - Energie en milieu
3g - Financieel-economische gevolgen
4. Conclusies
- Hoog tijd voor een Tijdenbeleid!
- Keuze Nederland
- Keuze Europa
Bijlage
- Referenties
- Over de auteurs
- VersiebeheerBronnen


Hier volgt een selectie van interessante artikels en onderzoeken gebruikt voor onze position paper. Handige uitleg over en samenhang tussen al deze onderwerpen lees je in onze position paper.


Overheidsinformatie

Wetenschappelijke standpunten

Chronobiologie

Gezondheid

Economie

Onderwijs

Verkeer

Natuur en milieu
Aanbevolen boeken

Wij gebruiken geen cookies om deze site te laten werken.